kalkulacio07uj

Egy vállalkozás életében gyakori dolog, hogy valamilyen tranzakcióhoz, árajánlathoz üzleti tervet, kalkulációt készít. 

A legegyszerűbb eset, amikor egy bejövő megrendeléshez árajánlatot készítünk, mérlegeljük, hogy a kívánt termék vagy szolgáltatás a piacon mennyiért értékesíthető, milyen költségeink lennének a teljesítéshez, és mennyi hasznot hoz a konyhára. Tulajdonképpen már ez is egy üzleti terv készítés, még ha csak a szokásos napi folyamathoz tartozik is.

Hiszen mi a lényege? Az, ami minden üzleti terv készítés lényege, hogy átgondoljuk az üzleti tranzakciót piaci, gazdasági, pénzügyi szempontok szerint, és ezek alapján a dolog lefolyásáról egy általunk valószínűnek tartható forgatókönyvet készítünk.

follow-the-ball

Tervezünk. Piaci helyzetet, értékesítést, marketinget, belső folyamatokat, bevételeket, költségeket, ha szükséges akkor beruházásokat, technológiai és szervezeti folyamatokat. 

Kalkulálunk. Piaci árviszonyokat, mennyiséget, önköltséget, termelési és értékesítési folyamatokat, felmerülő költségeket, termelést, beszerzést, árut, anygokat, technológiát, a megvalósításhoz szükséges esetleges bővítéseket, beruházásokat, megtérülést, fedezetet, margint, hasznot, nyereséget. 

Mindez pedig nem más, mint üzleti terv készítés, üzleti kalkuláció.

w12w2wa

Persze az árajánlat készítés mindennapos dolog, egy általános értékesítési esetben megy a maga szokásos útján. De még ez sem mindig ilyen egyszerű, nem mindig gombnyomásra megy, hiszen egy egyedi termék vagy szolgáltatás esetén, egy bonyolultabb esetben már ilyenkor is komoly üzleti kalkulációra van szükség, hogy el tudjuk készíteni, és reális legyenamit tervezünk.

A dolog csak bonyolódik, ha nem egy árajánlatról van szó, hanem egy projektet szeretnénk indítani, legyen akár kereskedelmi terlet, vagy egy összetett gyártási feladat. Ekkor már sokkal több minden, sokkal  szerteágazóbban kell átgondolnunk, és persze számolnunk. Ilyenkor már valóban üzleti terv készítésről van szó, még ha maga a folymat egyszeri is, és egy meghatározott időre szól.

Ha pedig egy üzletágat, egy bővülést, vagy egy komplett vállakozást tervzünk, akkor már mindenki érzi, hogy az nem megy üzleti terv készítés nélkül, részletes üzleti, pénzügyi kalkuláció nélkül. 

 

 

Excel tábla puzzle 01hUgye így már nem is hangzik olyan riasztónak az, hogy üzleti terv készítés, így már mindenkinek elengedhetetlen, persze, hogy kell, üzleti tervet készíteni kell, mégpedig részletest és megbízhatót. Üzleti és pénzügyi terv kalkulációt. 

 

 

A következő szint, amikor nem is magunknak készítünk ilyen üzleti tervet, hanem szükségünk van külső tőke bevonására, legyen az banki hitel, vagy kockázati tőke befektetés valamilyen formája. Ugyan egy belső projekt esetén sem akarjuk magunkat becsapni, ezért minden átgondolunk és átszámolunk, de ha egy külső partner számára kell anyagot készíteni, akkor mindez fokozottan így van.

Gondoljuk csak meg. Egy bankhitel pláne egy befektető keresés esetén nekünk kell meggyőzni a potenciális partnert, hogy amit elképzeltünk, kitaláltunk, az egy sikeres ügy koncepciója. 

Egy befektető most találkozik  először ezzel a mi ügyünkkel. Fel kell keltenünk az érdeklődését, hogy ez egy jó projekt, a veszélyei alacsonyak, vannak vész forgatókönyvek, a legfőbb oldal, a piac befogadja, és megfelelő hasznot is hozhat. Ezt mutatja be a befektetési üzleti terv. Szövegben és kalklációban. Természetese a saját szakembereivel is meg fog vizsgáltatni mindent, piacot, technológiát, üzleti tervet, pénzügyi kalkulációt. Esélyünk csak akkor lesz, ha a benyújtott üzleti terv megfelelően alapos, ha az üzleti terv elkészítésekor a lehetséges mozgásteret is meghatároztuk, ha a pénzügyi kalkuláció pontos.

 

üzleti terv 14uj

 

Ahogy már sokszor mondtuk, az üzleti terv nem csak elengedhetetlen feltétel egy hitelhez vagy befektetéshez, hanem az üzleti terv készítés minősége a projektet is, aprojekt gazdáját is, a téma realitását is minősíti. A sikerünk múlik rajta.

 

Keressen minket, ha sok múlik rajta … telefon: 06 30 409 2113

 

now1uj

 

justo mi, nec Donec ipsum sit Phasellus amet, Curabitur Nullam tempus lectus