PROFI ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS VÁLLALKOZÁSOKNAK

 

ÜZLETI TERV ? KINEK ? MINEK ?

Mert enélkül nem megy …

hogy kézben tartsa a dolgokat …
hogy bank hitelt kapjon …
hogy a befektetőt találjon …

De tényleg így van, valóban kell üzleti terv? Kinek? Minek? Mikor? Kell egyáltalán? Vizsgáljuk meg őszintén ezt a kérdést.

77f97f üzleti terv készítés üzleti tanácsadás

 

A válasz az, hogy nem, valójában NEM KELL ÜZLETI TERV egy csendben, rendben menő vállalkozásnak, nincs rá szükség a mindennnapokban.

Talán meglepő, hogy ezt mondjuk, de tényleg így van. Ha … egy kis cégnek megy a szekér, szépen folyamatosan, egyenletesen jönnek a bevételek, stabilak a költségek, nem változik a piac, akkor ezen nincs mit tervezni, szükségtelen.

DE ott volt egy HA.  Ha … megy a szekér … ha folyamatosan … ha egyenletesen … ha stabilak …  ÉS HA NEM ???!!!

 

 

AKKOR IGEN. Akkor érdemes, szükséges, muszáj tervezni. Akkor foglalkozni kell azzal, hogy ha megváltoznak a bevételek, az árak, a bérek, a költségek, akkor ezekre a változásokra hogyan reagálunk, mit tudunk tenni, hogy mindezeket a változásokat kezelni tudjuk, úgy reagáljunk rá, hogy ne okozzon problémát. A kisebb vállalkozások világában azt lehet tapasztalni, hogy sok olyan vállalkozás és vállalkozó van, akik úgy csinálják a napi dolgaikat, hogy szinte semmilyen üzleti terv készítés, semmilyen pénzügyi számítások nincsenek mögöttük. Nem csinálnak ilyesmit, mert feleslegesnek tartják.

Valóban, sok esetben, amíg elég egyszerű az egész biznisz, amíg nincsen semmi fennforgás, addig megy is kézből minden. Viszont ha már problémák vannak, vagy csak esetleg lehetnek, ha nincs készpénz számolatlanul, ha gépek, beruhások kellenek, akkor mindez így már messze nem elégséges. Ha oda kell figyelni a vevőkre, szállítókra, átutalásokra, bérekre, akkor már muszáj kalkulálni, pénzügyi számításokat végezni, akár csak kockás papíron is, és ez már egyfajta üzleti terv készítés, itt kezdődik az üzleti terv készítés. Ha pedig már kicsit is komolyabb a vállalkozás, ha új üzletágat, vagy új projektet indítanak, ha bankhitelt szeretnének felvenni, vagy esetleg külső befektetőt, kockázati tőkét bevonni, akkor pedig mindez már nem kérdés, ekkor már nem csak érdemes, hanem muszáj üzleti tervet készíteni. Segítségképpen elkészítettünk egy profi, kész üzleti terv mintát, egy pénzügyi excel táblázatot, amely itt az oldalon letölhető, igyenesen használható. A projekt elgondolásához érdemes használni.

 

 

sikeres üzleti befektetés értékelés

Egy bank, egy befektető csak az elé tett üzleti terv alapján tudja megítélni, hogy amivel hozzájuk fordulnak, az csak óhaj, vagy pedig egy reális, átgondolt, biztonságos, nyereséges projekt lesz-e, amennyire ezt előre csak látni lehet. Ilyenkor nem kötelező az üzleti tervek készítése, a komoly szöveges rész, a piac, működés, verseny, értékesítés elemzés, és a részletes pénzügyi kalkuláció. Az, hogy egy üzlet, egy projekt sikeres lesz, vagy sem, az nagyon nagy részben azon múlik, hogy mennyire alaposan gondolták át, mennyire tervezték meg a mozgásteret.

 

 

kalkulacio07 üzleti terv készítés üzleti tanácsadás

Az üzleti tervezés NEM JÓSLÁS! Nincs arról szó, hogy bárki van aki meg tudná mondani, hogy hogyan alakulnak a jövőben a dolgok, hogy az egész ügy siker lesz-e vagy bukás! nem. Arról szól az üzleti tervezés, hogy amennyire lehetséges, határozzuk meg a tényezőkben beálló esetleges változások függvényében, a saját mozgásterünket !

 

 

 

 

Később, már a megvalósítás idején, a cég működésekor, érdemes összevetni a tervezett számokat és a valóságot, a tényeket. Ezt is azért, hogy a működésünket tisztán lássuk, hogy kezükben tarthassuk a történetet. A folyamatokat, a költségeket, és az információk alapján jól tudjuk dönteni, intézkedni, hogy az általunk kívánt dolgok valósuljanak meg. Ehhez is kell az üzleti terv, és kellenek különböző elemzések, vezetői információk, kimutatások. Profin elkészített excel táblázatok. Ide tartozik az, hogy a cég működéséről, az üzleti folyamatokról, a jelenlegi és várható helyzetről információkat, kimutatásokat adni nem a számvitel dolga, nem a könyvelés az illetékes. Ők megteszik amit lehet és kell, elvégzik a hivatalos, előírt teendőket, nyers adatokat is tudnak adni, de nem feladatuk a céget átlátni és kontrollálni. A sikeres cégvezetéshez gazdasági, értékesítési kimutatások, vezetői információk szükségesek. Jó információk alapján hozott, jó döntések.

A napi munkafolyamatokhoz ma már üzleti rendszerek, szoftverek, és/vagy excel táblázatok kellenek, az operatív folyamatokhoz, és az információkhoz, kimutatásokhoz. Hatékony excel táblázatokat készítünk, jól kezelhető, a munkát segítő megoldásokat.

excelmester excel táblázat kalkulacio 191004abc

www.excelmester.hu professzionális excel táblázatok

 

Hogyan is néz ki egy üzleti terv készítés?

Mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás. Félig igaz is, hiszen mindenki másképp csinálja. Féig viszont mégsem igaz, mert ha profi üzleti tervekről beszélünk, akkor minden hozzáértő a lényeget tartja szem előtt, az pedig alapvetően, nem más mint az üzleti terv célja. Ehhez igazodik maga az üzleti terv készítés, az egész terv struktúrája, fókuszai. Ahogyan más kell egy bankhitelhet, más kell egy befektetéshez, úgy az üzleti terv készítés is erre koncentrál. Mondjuk egy bankhitel esetáben elsősorban a pénzfolyamatokra, a felvett tőke és kamat hitel törlesztés visszavizetésének pénzügyi ütemezésére. Egy kockázati tőke befektetés keresésnél viszont a fő szempont a befektetés biztonságosságának, piaci realitásának a bemutatása, alátámasztása. A dolgok előmozdítására, segítségképpen feltettünk egy profi,  kész üzleti terv mintát, excel táblázatot, amivel öt éves pénzügyi kalkulációt lehet készíteni. Komplex anyag, bevételek, értékesítés, mennyiségek, árak, költségek, bérek, beruházások, nyereség, ebitda, likviditás. 

A részletekbe itt most nem megyünk bele, több oldalunkon találhat bővebb kifejtést a témáról. Röviden annyi csak, hogy van egy szöveges rész, és van egy pénzügyi excel táblázat kalkuláció. Az üzleti terv szöveges rész bekezdései a projekt lényeges aspektusainak felenek meg, természetesen a projekt jellegétől függően változhat:

 1. A projekt rövid bemutatkozása. Ki vagyunk, mit akarunk, mit tudunk.
 2. Vezetői öszefoglaló. Egy-két oldalban az egész tömör lényege, de már konkrétumokkal.
 3. Célok, stratégia. Mit szeretnénk elérni, ezt hogyan valósítjuk meg.
 4. Piac, szereplők, verseny. Mi van most, kik a vezetők, mit tudnak.
 5. Újdonság, innováció. Amiért a projektet érdemes elindítani.
 6. A mi termékeink, paraméterek, előnyös tulajdonságok.
 7. Gyártás, technológia. Ahogyan létrehozzuk a értékesítendő dolgot.
 8. Marketing aktivitás. Mit teszünk az értékesítés, eladás érdekében.
 9. Megvalósítás. A projekt megvalósítása, beruházások, idők, költségek.
 10. Szervezet, működés. Ahogyan a működő rendszer kinéz, zajlik.
 11. Veszélyek, problémák, lehetőségek. Mert mindig vannak, és mit tudunk tenni ellenük.
 12. Számok. Kis söszefoglaló a pénzügyi kalkuláció sarokszámaival.

Az üzleti terv és készítés dolognak a másik fele a tényleges pénzügyi kalkuláció. Hiszen mondani, írni sok mindent lehet, de hogy néz ki mindez konkrétan, számokkal.

 1. Bevételek, értékesítés. termékek, csoportok, árak, mennyiségek.
 2. Felhasznált anyagok, termékek, árak. Elábé, közvetlen anyag szerű ráfordítások.
 3. Költségek. Működés, fenntartés, rezsi, bér.
 4. Marketing. Reklám és nem csak reklám.
 5. Beruházások. Gépek, épületek, ütemezés, költségek.
 6. Techológia, fejlesztés. Emberi és technikai feltételek, várható eredmények.
 7. Nyereség, ebitda, likviditás. Eredmény, profit, hozam, stabilitás.

 

Elbukni vagy megnyerni ?

Egy hitel kérelemnél, egy kockázati befektetésnél, a másik fél pénzt tesz bele, és nyilván teljesen érthető, hogy szeretné azt minél kisebb kockázattal, nyereséges, biztonságos ügyekbe betenni. Meg kell győzni az üzleti tervvel, hogy a projekt várhatóaan sikeres lesz. A jól elkészített üzleti terv magunknak is nagy segítség, mert valóban rászorítja a projekt gazdáját, hogy minden fontos szempontot részletesen átgondoljon, hogy mindent pontosan kiszámoljon, hogy reálisan kalkuláljon, mert az üzleti terv elkészítésekor látni fogja, ha nem reális amit elképzel.

üzleti terv készítés

 

 

 

És lássuk be, a projekt gazdája nem az üzleti terv készítésben  jártas. Ő a saját projektjéhez ért, a sikeres projekthez pedig profi üzleti tervekre, profi pénzügyi kalkulációkra van szükség, komplex, meggyőző anyagokra. 

 

 

Egy szabadon felhasználható, öt éves kész üzleti terv minta pénzügyi kalkuláció itt tölthető le. 

Tartalmaz minden főbb részt, számot, ami alapján összeállíthatünk egy elképzelést, projektet, üzleti tervet. Bonyolultabb ügyeknél persze sokkal részletesebb számításokra is szükség lehet, elkészítjük önnek.

 

 

 

JÓ ÜZLETI TERV ANNYI MINT JÓ ÜZLETI HOZZÁÉRTÉS.

Ez minősíti a projektet, a projekt gazdáját. Tudja minden bank és befektető !

 

 

Egy ingyenes, szabadon felhasználható, profi, öt éves kész üzleti terv minta táblázat, pénzügyi kalkuláció készítő excel táblázat letölthető : ITT.

Ez az üzleti terv egy teljesen profi, nagyon jól használható pénzügyi kalkuláció, üzleti terv excel táblázat. Több munkalapból áll. Tartalmaz minden alapvető aspektust, amire szükség van. Bevételek. Az értékesítési mennyiség és az értékesítési ár szorzata, többféle termékcsoporttal. Költségek. Működési költségek, rezsi, fenntartás, munkatárs csoportok és csoport bérek, technikai fejlesztési költségek, marketing költségek, és természetesen arányos költségek, azaz közvetlen termelési költségek, anyagok. Beruházások, értékcsökkenés. Eredmény. Közvetlen üzemi eredmény, céges eredmény, adózatlan nyereség, nyereség adó, adózott nyereség. Ebitda. Likviditás, pénzfolyam.

 

AZ ÜZLETI TERVRŐL ITTAZ ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉSRŐL szóló részletes sorozatot pedig ezen az oldalon olvashatja, ITT.

 

üzleti terv készítés excel táblázat készítés pénzügyi kalkuláció készítés. ami fontos EGY sikeres üzleti terv elkészítéséhez, Technológiai, termelési, pénzügyi, értékesítési üzleti terv elkészítéséhez. PÉLDÁUL swot elemzés analízis, marketing, piac, verseny, konkurencia, bevétel, forgalom, költség elemzés, mérleg. üzleti terv készítési cél LEHET a kockázati tőke befektetés, A bank hitel. KéT RÉSZBŐL ÁLL, AZ EGYIK A szöveges üzleti terv készítés, A MÁSIK A pénzügyi üzleti terv készítés, A PÉNZÜGYI KALKULÁCIÓ EXCEL TÁBLÁZAT. RÉszEI A BEVÉTELEK, KÖLTSÉGEK, BERUHÁZÁSOK, NYERESÉG, ADÓ, LIKVIDITÁS. Segítségül készítettünk egyet, INGYENESEN LETÖLTHETŐ, KÉSZ ÜZLETI TERV MINTA, PÉNZÜGYI KALKULÁCIÓ EXCEL TÁBLÁZAT.

nec pulvinar Praesent mi, nunc dolor