PROFI ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS

ÜZLETI TERVEK KÉSZÍTÉSE, PÉNZÜGYI KALKULÁCIÓ, CASH FLOW, BANK HITEL, KOCKÁZATI TŐKE, BEFEKTETÉS, EXCEL TÁBLÁZAT KÉSZÍTÉS

 

Minden komolyabb üzleti működés alapja egy elképzelés, majd a tervezés, az elképzelés kibontása, számokra való lefordítása. Ez maga az üzleti terv készítés. Lehet az egy kockás papír, vagy lehet akár bonyolult excel táblázat készítés, de a lényeg, hogy az elképzelés részletes átgondolása! Akkor is szükség van rá, ha a cél egy projekt, egy bankhitel, egy kocázati tőke befektetés, de akkor is elemi érdekünk valamilyen üzleti terv készítése, amikor a cég működését szeretnénk fejleszteni, eredményesebbé tenni .

VIGYÁZAT ! VAKREPÜLÉSNEK VAKLANDOLÁS A VÉGE !

 

 

 

kockásfüzet01auj

Az üzleti tervezés, üzleti terv készítés lényege, hogy alaposan át kell gondolni a megvalósítandó aktivitás minden fontos külső és belső szempontját, feltételét, tényezőit. A piacot, de minden mást is, a terméket, technológiát, gyártást, innovációt, vezetést, szervezetet, értékesítést, marketinget. A potenciális lehetőségeket és a veszélyeket is. És természetesen a megvalósítás részletes pénzügyi gazdasági folyamatát.

 

Ezt az átgondolt, és pénzügyileg is kalkulált tervezést nevezzük üzleti terv készítésnek. Akár önmaga csinálja, akár profival csináltatja, ez egy jelentős munka, és komoly hozzáértést kíván .

Üzleti terv? Kinek? Minek?

 

Tudja, tényleg, hogy mi fog történni, ha néhány fontos dolog akár csak tíz-húsz százalékkal megváltozik?

?

Nem kötelező tervezni, de akkor nem is kell csodálkozni.

 

 

Igen, kérdezhetnénk, hogy “üzleti terv készítés”, minek? Azért hogy sejtésünk legyen a dolgok lehetséges alakulásáról. Ezért az üzleti terv készítésekor minden olyan lényeges szempontot vizsgálni kell, ami befolyásolhatja az egész ügy, a cég, a projekt sikerét. Mindent, ami a végeredmény fontos része, vagyis a piacot, árakat, versenyt, értékesítést, beszerzést, anyagot, önköltséget, gyártást, alvállalkozókat, technológiát, fejlesztést, marketinget, belső működést, költségeket, pénzügyeket, létszámot, béreket, rezsit, fenntartást, energiát, irodai költségeket, a beruházásokat, mindent.

Üzleti terv készítés. Szöveges rész, és pénzügyi kalkuláció.

Ez már felsorolva is sok, de a gyakorlatban, papíron vagy kézi táblázatokkal bajlódva, egy üzleti terv elkészítése igazán komoly munka. Az üzleti terv készítés ezért nem csupán valami feldobott szöveg meg néhány szám, kis táblázat, hanem igazában magának a projektnek a pontos gondolati megvalósítása. 

Természetesen az üzleti terveknek vannak típusai, és van részletezettsége. Másfajta üzleti tervet kell készíteni egy bankhitelhez, és másfajtát egy kockázati tőke befektetéshez. Mert ugyan mindegyik üzleti terv és üzleti terv készítés, de mégsem ugyanaz. Egy bankot sokkal inkább a pénzfolyamat, a likviditás állapota, a hitel visszafizetésének valószínűsége érdekli, míg egy befektetés keresésnél a befektetőt az egész projekt, de leginkább a piaci helyzet, az értékesítés valószínűsége foglalkoztatja, és csak utána önnek a többi szempontok. A másik különbség az üzleti terv részletezettségében van, alapvetően egy öt éves normál üzleti terv elegendő a legtöbb esetben, van, hogy egy-két évet havi részletezettséggel szeretnének látni, viszont mondjuk egy többmilliárdos beruházás üzleti terve időben, folyamatokban, pénzügyekben sokkal-sokkal részletesebb.

Elemi érdeke a reális tervezés, ha nem akarja önmagát becsapni. 

 

 

Az üzleti terv minta felépítése, fejezetei. 

Az erről szóló részletes sorozatot a következő oldalon olvashatja, itt, de érdemes előbb ezt az oldalt végig olvasni. Ahogy írtuk, az üzleti terv jelentősen különbözik a témák függvényében, hiszen például más szempontok merülnek fel egy kereskedelmi cég, és más egy gyártó cég esetében. Itt most egy általános üzleti terv készítési stuktúrát mutatunk, amiben a fókuszokat a projekt függvényében kell elhelyezni, részletezni.

Üzleti terv szöveges rész

Az üzleti terv készítés első része a projekt lényeges szempontjait részletesen bemutató szöveges rész, a projekt teljes leírása, bemutatkozással, vezetői összefoglalóval, a piac, az innováció, a tervezett működés minden lényeges kérésének kibontásával. Főbb szempontok, fejezetek, amikre szükség van:

1. rövid bemutatás

A cég, vállalkozás rövid bemutatása, mivel foglalkozik, mióta, milyen eredménnyel, most itt mit szeretne.

2. vezetői összefoglaló

Az egész üzleti terv összefoglalója egy max két oldalon. Arra szolgál, hogy aki a kezébe veszi, ebből el tudja dönteni, hogy miről szól a sztori, érdekli-e, mi a lényege.

3. stratégia, célok 

Mi a célok, és milyen stratégiát követve szeretnénk azt elérni. Ennek a stratégiának a következetes megvalósítását jelentik a részletek.

4. piaci helyzet

Egy üzleti aktivitásnál ez a legfontosabb szempont,. Mi van most a piacon, mi várható, hogyan lehet a piacon érvényesülni.

5. verseny

Kik és mik a jeléenlegi versenyhelzet szereplői, jellemzői. Hogyan tudunk ebben részt venni, előnyre szert tenni.

6. termékek, szolgáltatások

Kokrétan mik azok a termékek vagy szolgáltatások, melyekkel foglalkozni tervezzük.

7. innováció

Tilipus befektetői kérdés: és ez mivel jobb, mint a jelenlegiek. Műszakilag, piacilag, költségekben, funkciókban, felhasználói szempontokban.

8. technológia

Mi a kereskedelmi/gyártási technológia. Egy online webshop, illetve termelés esetén milyen ismert vagy új techológiával hozzuk létre amit tervezünk. 

9. szervezet, belső ügyek

Az elképzelt működés szervezetet és embereket is jelnt, ezek a szempontok hogyan illeszkednek az egész projektbe, milyen napi működési alap folyamatok vannak.

10. megvalósítás

Hol, hogyan, mennyi idő alatt, milyen módon akrjuk magát az egész tervezett projektet megvalósítani. Fő szempontok. Hely, épület, emberek, pénzek.

11.marketing

A piacon többnyire dolgozni kell, hogymegtalálják, megvegyék amit produkálunk, ehhez lépések kellenek, a logótól az értékesítő munkatársakig.

12. értékesítés

Konkétan, kik, mit, hogyan fognak eladni a potenciális velőinknek. Weblapok, ügynökök, számok, mennyiségek.

13. veszélyek és lehetőségek

Ha minden jól megy akkor jól megy, de ha nem egészen, akkor mi törtlnhet. Mik a veszélyek, hogyan tudjuk menedzselni ezeket?

14. utalás a pénzügyi kalkuláció alapvető számai

Néhány sarok szám a projektl, az üzlet terv legfontosabb mutatói.

15. mellékletek

Ha vannak és szükségesek.

 

üzleti terv minta kalkulacio 191004euj

Üzeleti terv második rész, pénzügyi kalkuláció

Az üzleti terv készítés második része a projekt konkrét gazdasági pénzügyi kalkulációja. Ez általában egy (vagy több), de összetett excel táblázat. Többnyire öt évre és egy-két évre havi bontásban szól a projekt ütemezéséről. Összefüggő, zárt rendszer, ahol mindennek mindennel stimmelnie kell. A gazdasági folyamat tényezőit mutatja be, és a végeredményt, hogy láthatóak legyenek az összefüggések, mennyiségek, összegek. Részei: 1. Értékesítés, 2. árak, 3. mennyiségek, 4. beszerzés, anyagok,  5. termékekek, szolgáltatások, 6. létszám, bérköltségek, 7. r&d, fejlesztés, 8. különféle rezsi és működési költségek, 9. beruházások, 10. p&l, cash-flow, nyereség.

Az üzleti terv készítésének részletiről itt olvashat bővebben.

 

Táblázat készítés témában mindent megtalál az excelmester oldalán:

www.excelmester.hu

professzionális excel táblázatok

 

Fontos dolog ! Egy jól összeállított, profi üzleti terv készítése egyszerűen rákényszeríti a projekt tulajdonosát, hogy mindent jól átgondoljon, és, hogy reálisan kalkuláljon, mert a kalkulációban kibukik minden ami nem állja meg a helyét, nem reális.

Mit szeretne, elbukni vagy megnyerni a dolgot?

 

 

kalkulacio07ujAki racionálisan áll hozzá, az saját magának is alaposan átgondolja azt amit szeretne elérni, megvalósítani, az elképzelését, és készít egy valamilyen üzleti tervet. Látni lehessen a piaci, és gazdasági a mozgásteret, a mennyiségeket, bevételeket, költségeket, belső feltételeket, veszélyeket, mozgásteret. Ezt várja el a bank is, a befektető is, hiszen az teljesen érthető, hogy aki pénzt tesz bele, az szeretné látni, hogy mibe teszi, látni a projektet, a piacot, a céget, a kockázatokat, a megvalósítás menetét. Ilyenkor a projekt gazdájának a  feladata az, hogy az üzleti terv  készítés segítségével meggyőzze, hogy érdemes részt vennie.

Tény: a siker félig a jó projekten és félig a jó üzleti terven áll vagy bukik.

Van sok olyan vállalkozás és vállalkozó, aki nem érzi ennek a fontosságát, úgy gondolja, hogy az üzleti tervek készítése egy felesleges dolog, csak egy nyűg, csak azért kell, mert kérik a különféle bankok és befektetők, pedig ő aztán fejből is tudja az egészet. Ezt hozzáállást mutatják a tönkrement cégek, az elutasított bankhitelek, a sikertelen kockázati tőke befektető keresések.

 

 

77f97f üzleti terv készítés üzleti tanácsadás

 

 

Üzleti tervet készíteni bárki tud, valamit ír az elképzeléseiről, keveset a piacról, hozzátesz pár levegőben lógó számot, és már készen is van az üzleti terv. Igen, ez a biztos kudarc.

Ahány féle projekt, annyi féle üzleti terv készítés létezik, mert a jó terv mindig az adott téma speciálitása szerint alakul, egyiknél egy bizonyos dolgokon van a hangsúly, a másiknál másokon, még ha a lényeg hasonló is. A projekt gazdája a saját területéhez ért, ahhoz amivel a cég foglalkozik, és nyilván nem az üzleti terv készítésben szakértő. A megkapott hitelhez, a sikeres befektetéshez, nem barkácsolt anyagokra, hanem hozzáértő módon elkészített, komplex üzleti terv készítésre, üzleti pénzügyi kalkulációra van szükség. 

 

 

 
Egy ingyenes üzleti terv készítő minta pénzügyi kalkuláció letölthető itt.

Egy alapvető excel táblázat,  ami tartalmaz minden olyan tételt, ami ahhoz szükséges, hogy összerakjunk egy reális elképzelést, és egy nyers üzleti tervet készíthessünk. Bonyolultabb esetekben természetesen jóval részletesebb bontásokra is szükség lehet, így mindig a célokhoz igazodva készítjük el a komplex anyagot.

excelmester.hu

 

 

 

üzletiterv07uj

 

 

 

 

 

 

Az ötlet még csak ötlet, az elképzelés még csak elképzelés, mindenki a konkrétumokra kíváncsi. Egyfelől pontosan lehet tudni, hogy a számokból ki fog derülni minden, ezért a kalkulációnak minden szempontból stimmelnie kell. Bevételeknek, mennyiségeknek, áraknak, költségeknek.  Ez pedig csak akkor lesz így, ha az elképzelés megvalósítása alapvetően reálitás, ha az üzleti tervezet reális számokat tartalmaz. Piacot, értékesítést, mennyiségeket, árukat és árakat, belső költségeket, látszámot, béreket, beruházásokat, pénzügyeket. Másfelől azt is lehet tudni, hogy aki jó üzleti tervvel áll elő, az jól átgondolta a dolgot, az ért a projektjéhez – hitelezni, befektetni pedig csak ilyen dologba és partnerbe fognak.

 

 

SENKI NEM TUD jó üzleti tervet készíteni ÖN HELYETT, mert sikerre esélyes, jó tervet készíteni CSAK KÖZÖSEN lehet, hiszen ön ismeri részleteiben a környezetet, az elképzelést, a projektet. Amit mi tudunk, hogy ezt a tudást kiegészítjük, szigorúan átgondoljuk, és együtt egy olyan üzleti terv koncepciót dolgozunk ki, ami jól megállja a helyét. Olyant, ami vonzó egy banknak, egy befektetőnek, olyant, aminek esélye van a sikerre.

 

Bele kell gondolni, hogy az elpazarolt előrelépési lehetőség, a kudarc sokkal sokkal többe kerül, mint egy profi üzleti terv elkészítésének a költsége. Akit megszeretne győzni, az ennek alapján fogja megítélni az egész beadott projektet, a projekt gazdájának a hozzáértését, és ennek alapján fog dönteni, hogy beszáll-e pénzzel, tőkével vagy pedig nem. Minden bank és befektető  tudja:

 

JÓ ÜZLETI TERV

=

JÓ ÜZLETI HOZZÁÉRTÉS

vencap03uj

 

 

Az üzleti terv felépítése, fejezetei, készítése

Az erről szóló szóló részletes sorozatot ezen az oladalon olvashatja, itt.

 

 

info@uzletitanacsadas.info

 

06 30 409 2113

 

profi üzleti terv készítés weblapunk www.uzletiterv.info

 

 

 

TANULMÁNYOK ÉS CIKKEK A TÉMÁBAN

ITT: ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS ÜZLETI TANÁCSADÁS CIKKEK :ITT

 

HatÁSOS Üzleti tanácsadás, PROFI üzleti terv készítés, EXCEL TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. Pénzügyi kalkuláció, EXCEL TÁBLÁZAT KÉSZÍTÉS, cash-flow, VEZETŐI, értékesítési kimutatás, innováció. BELSŐ PROJEKT, ÜZLETÁG, BANK HITEL ÉS KOCKÁZATI TŐKE BEFEKTETÉS SZÁMÁRA ÜZLETI TERV KÉSZÍTÉS.

Egy komoly befektetési projekt üzleti terv KÉSZÍTÉSE elég Sok munka, sok idő ÉS sok pénz. Kisebb ügyeknél lehet házilag is próbálkozni, nagyobb projekteknél mindenképpen ÉRDEMES PROFIKRA bízni. 

now1uj

 

SPICES & DIAMONDS BUSINESS CONSULTING TELEFON 06 30 409 2113

 

 

 

 

elit. Praesent felis elementum accumsan mattis pulvinar nunc consectetur diam commodo massa