Az első dolog amit tisztázni kell, hogy kinek, milyen céllal készül az üzleti terv. Ehhez igazítunk mindent.

 

Néhány fontos dolgot újra hangsúlyozunk, mert mindennek az alapja:

Mikor kell üzleti tervet készíteni? Nem kell. Csak érdemes. Akkor is, ha megy a szekér, és akkor is, ha változások lesznek, vagy lehetnek. Ha új üzletágat, vagy új projektet indítanak, ha bankhitelt szeretnének felvenni, ha befektetőt, kockázati tőkét szeretnének bevonni, akkor már nem csak érdemes, hanem szükséges üzleti tervet készíteni.

 

üzleti terv készítés

 

Saját magunk is, egy bank is, egy befektető is csak az üzleti terv alapján tudja megítélni, hogy nyereséges projekt lesz-e. Sőt, a tapasztalat egyértelműen azt mutatja, hogy egy üzlet, egy projekt sikeres lesz, vagy sem, az nagyon nagy részben azon múlik, hogy mennyire alaposan gondolják át.

 

 

 

jos01 üzleti terv készítés nem jóslás

Az üzleti tervezés nem jóslás! Nem arról van szó, hogy bárki  megtudná mondani, hogy majd hogyan alakulnak a dolgok.  Az üzleti tervezés, arról szól, hogy vizsgáljuk meg a külső és belső helyzetet, az esetleges változásokat, és határozzuk meg a saját válaszainkat, a saját lehetőségeinket.

 

 

Inkább gondoljunk át mindent, és kalkuláljunk. Újra és újra, hogy lássuk, hogy mi van, ha így alakul, mi van, ha úgy alakul. Drágább beszerzés, alacsonyabb eladási ár, nagyobb létszám, magasabb bér, több egyéb költség. Ez a játéktér maghatározása. Mi fog történni? Hogyan fogunk reagálni, mit teszünk, ha ez meg ez így meg így alakul? Mik a lehetőségeink?

 

A sok változó adatot nem lehet állandóan újra beírogatni, számolgatni, az végtelen sok és felesleges munka. A hatékony módszer egy igazán jó, sokváltozós, paraméterezhető, pénzügyi üzleti terv készítő excel táblázat. Bevételek, mennyiségek, árak, beszerzés, margin, létszám, bérek, marketing, értékesítés, termelés, fejlesztés, üzemeltetés, rezsi. 

www.excelmester.hu

professzionális excel táblázatok

 

 

 

Elbukni vagy megnyerni ?

kalkulacio07 üzleti terv készítés üzleti tanácsadás

A jól elkészített üzleti terv rászorítja a projekt gazdáját, hogy mindent részletesen átgondoljon, hogy reálisan kalkuláljon, mert  azonnal kibukik, ha irreális az elképzelése.

 

 

És akkor ennek fényében, az üzleti terv főbb fejezetei

Nincs rá előírás, egyszerűen a logikus megfontolás adja magát a struktúrát. Természetesen és éppen ezért, ez változik annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb az egész projekt, hogy kereskedelem vagy gyártás, hogy inkább piaci a fókusz, vagy egy jelentős beruházás.

Most egy általános esetet vázolunk fel, amiben szerepel több minden, és ami nem szempont az adott üzleti aktivitásban, az nem kell az üzleti tervben sem. 

1.  Rövid céges bemutatás, információk

Csak röviden, ez nem egy cégnyilvántartás, elég a cég neve, címe, profilja, a brand, ha van.

Miről szól ez az egész itt, mi a projekt, mi az üzleti terv célja.

2. Rövid vezetői összefoglaló

Az olvasót alapvetően informáltuk, most tömören összefoglaljuk az egész üzleti tervet. mit akarunk, mi a helyzet, kik vagyunk, mit tudunk, mi az egészben a nagy dolog, ha van, hogyan épülne fel ez az egész projekt, mit mutat a piac, mik a lehetőségek és mik a veszélyek, és persze hogyan alakulnak a legfontosabb számok.

3. Alap stratégia, célok

Most jön a kibontás, itt az egésznek a velejét kell megmutatni, hogy mi az a fő gondolat, amire ez az egész felépül, és ez hogyan érvényesül a projektben, a piacon, és a működésben.

4. A piaci általánosan

Mit mutat a piac, milyen igények vannak, milyen termékek, milyen funkciók, mozgások várhatók. Ez hogyan érint minket.

5. Versenyhelyzet

A piaci dolgok kiemelt szempotja, hiszen biztosan nem egyedül fogunk indulni a vásárlók kegyeiért, hanem mások is kínálják a portékáikat. Ők mit tudnak, mi  mit tudunk, erőviszonyok, árak, különbségek, verseny lehetőségeink.

6. Termékek

Mi az amit el szeretnénk adni. Milyen jellemzői, tulajdonságai vannak, mi a pozíciója, minősége, ára a piacon, mik a lényeges jellemzői. Ha szimpla kereskedelem, akkor a forgalmazni kívánt termékek pozícionálása. Ha gyártás, termelés, akkor kicsit mélyebben műszaki, piaci, pénzügyi jellemzők.

7. Innováció, újdonság

A legtipikusabb (de sokszor teljesen indokolatlan!) befektetői kérdés. Mi az amiben ez többet tud, jobb, stb … Mitől fogják ezt választani, miért fogják ezt megvenni, mi az ami az extra a dologban, a termékben vagy szolgáltatásban.

8. Technológia, gyártás

A termék/szolgáltatás előállításának módja, helye, mindenféle igénye. Ismert vagy új, van-e benne műszaki kockázat, beruházás, minőség, stb. Leginkább akkor jön elő, ha valami gyártásról van szó, de igazában a kereskedelem esetén is jogos szempont, mert ott úgy hangzik, hogy kieskereskedelem, nagykereskdelem, bolt, online, raktározás és hasonlók. 

9. Szervezet, folyamatok

Menedzsment. Ez nagyon fontos, mert nagyban befolyásolja az egész sikerét. Ki az aki kitalálta, kézben tartja, irányítja majd a tényleges megvalósítást, a folyó üzletmenetet. Tapasztalatok, hozzáértés. Az egész szervezet felépítése, stuktúrája, kulcs figurák.

10. Megvalósítás, üzemelés

A konkrétumok. Akkor mindezt hogyan hozzuk létre, mi kell hozzá, idő, ember, pénz, beruházás. Vannak-e buktatók, azok kikerülése. Ha létrejött, hogyan működik tovább. 

11. Marketing, reklám

Vagyis azegész piaci munka, amit és ahogyan teszük azért, hogy eladjuk az eladnivalónkat. Nem puszta reklám, annál sokkal több. A projekt, a cég piacravitele, piacon való működése. Módszerek, erőforrások, munkatársak, potenciális vásárlók. Szegmensek, variációk.

12. Értékesítés, kereskedelem

A tényleges folyamat megoldása. A bolt, az eladók a boltban, az üzletkötők, a weblap, a rendelések kezelése, kiszolgálás, raktározás, logisztika.

13. Potenciális veszélyek, lépések

Hova tud kifutni a dolog, jó és rossz irányba, hogyan kezeljük a változásokat, hogyan védjük ki a problémákat. Vészforgatókönyv.

14. Na és persze a lényeg, a számok.

A projekt megvalósításának számai, beruházás, ütemezés, és a működés számai, bevételek, költségek, eredmény, pénzfolyamatok. Azonban itt csak röviden, csak a sorokszámok, inkább indoklások, a részletes kibontás egy önálló üzleti terv pénzügyi kalkuláció táblázatban.

 

A lényegét tekintve ez. Persze lehet és kell is súlyozni, egy-egy pontot bővebben kirészletezni, ez mindig a céltól és a projekttől függ.

 

Az üzleti terv szöveges része nem valami lightos blabla, hanem itt kell a lényeg felől meggyözni a bankot, befektetőt. Másrészről, és mögötte, mint alap, a szöveg, a fejezetek egy gondolatot testesítenek meg. Egy kompakt, összefüggő gondolat rendszert, ahol minden a helyén van, minden átgondolt, tulajdonképpen az üzleti terv olyan, mintha az egészet fejben lejátszottuk volna. Óriási a súlya.

De legyünk őszinték. Olyan egyszerű ezt megcsinálni ?

Hányan tudnak egy sakkjátszmát fejben lejátszani?

 

A sorozat következő részeiben részletesen kibontjuk az egyes fejezeteket, körbejárjuk, hogy mik a fontos szempontok, ezekre milyen kérdések és milyen jó válaszok lehetnek. 

 

 

info@uzletitanacsadas.info

 

06 30 409 2113

 

üzleti terv készítés. CÉLOK, TARTALOM, STRUKTÚRA, SZEMPONTOK, FEJEZETEK, TARTALOMJEGYZÉK. 

suscipit eget tristique in elit. ut amet, elementum felis libero. ut